Elektrostatik toz boyama solvent içermeyen bir yüzey kaplama metodudur. Kaplayıcı malzeme, son kat boya tabakasını oluşturan çok ince toz boya partikülleridir.
Toz boya, boya kabininde özel boya tabancaları vasıtasıyla atılır. Tabancadan geçerken elektrostatik yüklenen toz boya partikülleri kabin içinde boyanacak malzemeye yapışır ve kaplama işlemi gerçekleşmiş olur. Toz boyanın malzeme yüzeyine tam olarak yapışabilmesi için malzemenin de çok iyi bir şekilde topraklanması gerekir. Fazla atılan boya, kabinde bulunan boya geri kazanım sistemi sayesinde toplanır ve tekrar kullanıma sokulur. Boya geri kazanım sistemi elektrostatik toz boyama teknolojisinin en büyük ekonomik avantajlarından biridir. Malzeme toz boya ile kaplandıktan sonra pişirme fırınına girer. 200ºC olan fırın ısısı toz boyanın erimesini ve malzeme üzerine yapışmasını sağlar. Sonuçta çok dayanıklı, ekonomik, çevre dostu, geniş renk yelpazeli ve parlak bir yüzey kaplaması elde edilir.
Neredeyse tüm elektrostatik toz boyalar püskürtme tekniği ile ugulanmaktadır.Bu gibi işlemlerde ortak olan nokta toz boya ile kaplanacak malzeme topraklanmış iken toz boya taneciklerinin elektrikle yüklenmiş olmalarıdır. Sonuç toz boya ile malzeme arasında elektrostatik bir çekim oluşmasıdır, bu çekim malzeme yüzeyinde yeterli kalınlıkta film oluşmasını ve toz boyanın eriyip malzeme yüzeyine yapışmasından önce tutunmasını sağlar.
Toz boya tanecikleri şu iki yöntemden biri ile elektrikle yüklenebilir:
Geleneksel elektrostatik yükleme (korona yükleme) toz boyanın yüksek voltajlı elektrostatik bir alandan geçirilmesi ile yapılır.
Sürtünme ile yükleme (tribo statik yükleme) toz boyanın yalıtkan bir maddeye sürterek elektrostatik yüklenmesi ile yapılır.